Rågsved

Borttagning av tandsten

Tandsten är vanligt och bildas när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

När du har tandsten känner du oftast en grynig, lös och vit beläggning vid tandköttskanten. Om tandstenen har trängt sig ner i tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning.

Tandsten som ligger synligt på tandköttsraden kan oftast tas bort utan bedövning. Tandsten under tandköttsraden brukar kännas mer och bedövning kan behövas.

Tandsten orsakas av bakterier i munnen

Bakterier trivs väldigt bra i munnen och kan orsaka allt från hål i tanden till dålig andedräkt. Bakterier är även orsaken till att tandsten uppstår. När du äter och dricker fastnar det mjuka bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. När bakteriebeläggning kommer i kontakt med saliven hårdnar den och tandsten uppstår.

Tandsten är vanligt hos många människor

Bakteriebeläggningarna bildas hela tiden på tänderna och det är något som är vanligt hos alla människor. Det varierar från person till person, hur mycket tandsten som bildas. Det kan även förändras under olika perioder i livet. Rökning leder ofta till mer tandsten.

För att hålla tänder friska och rena är det viktigt att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag med tandborstning och även hålla rent mellan tänder med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborstar.